Kompetens- och organisationsutveckling Ledarskap Strategi

Så fixar du organisationens State of Mind

Tommie Cau, Strategist, Advisor & Speaker på Cau & Co 2018-09-11

Som HR-chef har det aldrig varit mer relevant att fråga sig och sina chefskollegor vad vi förväntar oss av våra medarbetare och vad som krävs för att de ska kunna leverera det. Svaren skulle förmodligen bestå av en omvälvande lista av nya omständigheter för att utföra sitt arbete. Att vi alla nu måste jobba smartare, snabbare, mer agilt, mer innovativt och mer tillsammans.

Vidare skulle svaren handla om behovet av att kunna jonglera ett oändligt antal parallellt ständigt pågående konversationer, flöden och uppgifter. Och samtidigt kunna fokusera som aldrig förr. Det skulle även uppstå diskussioner om hur vi behöver få loss mer av våra medarbetares kreativitet och brainpower i en tid när det finns färre standardlösningar.

Kraven på oss har ökat enormt mycket. Det gör att de gamla förutsättningarna som arbetstid, lön och en arbetsplats med en dator faktiskt har spelat ut sin roll som bränsle för att lösa problem och få saker gjorda. Det behövs något mer.

Frigör organisationens kapacitet

När jag och Jaan Orvet började summera vårt eget sätt att jobba och när vi utvecklade tankarna bakom vår bok State of Mind at Work slogs vi av en oroande iakttagelse; diskrepansen mellan dagens arbetsplatser, ledarskap och verktyg samt det vi behöver och förväntar oss av dagens medarbetare (för att inte tala om morgondagens) var stor. Vi gör det helt enkelt väldigt svårt för våra högst kompetenta medarbetare som bara vill göra sitt intuitivt bästa arbete. I dagens arbetsliv är detta inte bara förödande för möjligheten att attrahera och behålla talangerna (inte minst de digitala). Det är också bad business i en tid som snurrar i en exponentiell hastighet och där vi behöver frigöra all intellektuell kapacitet vi har i organisationen, inte begränsa den. 

Därför är jag extra glad att just du läser detta. För mig är nämligen HR:s främsta uppgift att ge chefer och medarbetare (i den ordningen) förutsättningarna att vilja, orka och kunna göra sitt jobb för att uppnå organisationens (och sina) mål och visioner. Just nu handlar det mer än någonsin om att bygga en förmåga att hantera de snabba förändringar som digitaliseringen och en komplex omvärld medför. På många sätt har det gjort att just förmågan att vilja, orka och kunna aldrig har varit svårare. Nu är det därför troligen den viktigaste tiden sedan industrialiseringen för HR att driva frågan om medarbetarnas behov av nya förutsättningar för att kunna jobba på bättre sätt. Så att de kan leverera mer av det som alla skriker efter; kreativitet och brainpower till att hitta lösningar på alla nya problem och möjligheter som vi möter.

Fyra områden att arbeta med 

Idén bakom boken State of Mind at Work är att det finns ett bättre sätt att jobba. För att lyckas behövs ett nytt förhållningssätt till, åtminstone, fyra områden som möjliggör för medarbetarna att stärka sitt ”State of Mind” och att kunna ta ansvar för att intuitivt göra sitt bästa jobb. Det finaste, och viktigaste, för dig är att alla områden ligger inom din och dina chefskollegors kontroll och påverkan. Områdena handlar om:

  • Varför vi väljer att jobba (syftet): För att maximera våra medarbetares State of Mind på jobbet behöver vi bli duktiga på att få deras varför att sammanfalla med vår organisations varför. Går du till jobbet för att du har valt att göra det? De allra flesta i dag får välja varför de går till jobbet, de flesta har valmöjligheter. I en tid när vårt syfte med arbete har gått från mat på bordet till identitet förändras i grunden dynamiken som reglerat arbetsmarknaden de senaste 100 åren. För om vårt syfte med att jobba är att utveckla oss till den människa vi vill vara har vi helt andra preferenser. Vem vi är och vill vara (identiteten) påverkar vår inställning till allt från rekrytering, ledarskap, belöningsstrukturer, jobbtitlar och kontoret. Det mest fundamentala för att ha fått ett starkt State of Mind på jobbet är helt enkelt att vara på rätt jobb, på rätt ställe. Se till att diskutera hur ni kan vara rätt för era önskade talanger.
  • Var vi väljer att jobba (platsen): I en organisation som vill maximera medarbetarnas State of Mind får man göra det som krävs för att själv få saker gjort. Att kunna ta ägarskap över platsen där man får det har växt till en av de kanske tydligaste och mest omvälvande förändringarna i arbetslivet de senaste 10 åren. Var är du själv som mest kreativ? Var skriver du bäst? Var löser du problem bäst? Chansen är stor att ditt svar skiljer sig från din kollegas och att det inte är ”kontoret”. Varken kontoret, caféer och lounger funkar för alla, men alla har en idé vad som funkar bäst för dem.

    Apropå kreativitet, forskning från Stanford University visar att vi är som mest kreativa när vi är så långt borta från jobbet som möjligt. När vi gör ingenting. När vi står i duschen, ska gå och lägga oss, går i skogen. Hur ofta brukar du jobba i duschen, eller stanna kvar i sängen på morgonen och tänka?
  • Vem vi väljer att jobba med (personerna): Många skulle hålla med om att det vore som en dröm att få friheten att välja vilka man jobbar med. Därför växer också trenden med att man rekryterar hela teams när en chef byter jobb. Därför växer gig-ekonomin lavinartat, när man får påverka vilka personer man plockar in i sina projekt, och därför vill great people jobba på företag med great people. Tänk om du kunde välja vilka du fick jobba med? Hur skulle det kännas? Vill ni maxa medarbetarnas State of Mind (och få dem att stanna) behöver ni skapa möjligheter för att uppfylla den drömmen hos er. Uppmuntrande är att vi nu ser många försök till att testa just detta.
  • Hur vi väljer att jobba (verktygen): Få saker krossar så mycket produktivitet, arbetsglädje och State of Mind på jobbet som verktygen vi jobbar med. Hur trivs du själv med dina verktyg på jobbet? Frigör de din bästa intellektuella kapacitet och får dig i ett bra State of Mind? Idag väljer människor att bli egenföretagare och att jobba på företag Y istället för X utifrån hur man får jobba, med vilka verktyg, med vilka devices. En australiensisk studie för några år sedan visade till och med att yngre talanger kunde tänka sig att gå ned i lön om de kunde välja vilken telefon och dator de fick jobba med. Snacka om return on investment. Detta provocerar många ledare, men det är så här stark drivkraften för att göra grejer, vara produktiv och bygga sin identitet är.

Vad du kan göra nu

Att ge medarbetarna förutsättningarna för att utveckla ett starkt State of Mind på jobbet och leverera på de allt högre kraven är inte raketforskning eller hjärnkirurgi. Det börjar med en diskussion om vad som krävs för att leverera mer problemlösning, kreativitet och brainpower. Många ledare och HR-chefer som jag träffar håller med om diskrepansen som råder. Framöver hoppas jag därför att du som HR-chef pratar mer med dina chefer om ovanstående fyra områden. Chansen är hög att om ni lyckas förändra ert förhållningssätt så kommer ni bli nästa generations stora talangmagnet. Vet du vad det bästa av allt är? Ni kan börja testa på er själva redan idag!

Kom igång nu

  • Sitt ned med dina närmaste kollegor och kasta ut frågan varför. Ge lite nytt bränsle till diskussionen om varför ni går till jobbet och vad jobbet bidrar med till byggandet av dig som medarbetare.
  • Identifiera nya arbetsplatser som du inte brukar jobba från. Testa att arbeta där och argumentera för dem till dina närmaste kollegor.
  • Skapa ett mikroprojekt för en vecka där du involverar de bästa personerna du känner, men som du inte arbetar med idag. Fånga känslan och argumentera för den.
  • Lista vilka tre verktyg du arbetar mest med idag. Dessa får du nu INTE arbeta med. Hitta tre alternativ och testa att jobba med dem ett par dagar. Argumentera för dem.

Lycka till!

 

Relaterat

TILL TOPPEN AV SIDAN