Kompetens- och organisationsutveckling Rekrytering

Fem tips för att uppgradera er rekryteringsprocess

Josefin Malmer, Senior Konsult på Wise Professionals 2017-06-01

Brist på unga, brist på erfarna, brist på kvinnor, brist på män, brist på nytänkande och brist på mångfald? Om du fortsätter att göra som du alltid har gjort, kommer resultatet att förbli detsamma.

Det säger Josefin Malmer som arbetar på rekryteringsbyrån Wise Professionals där hon dagligen hjälper företag som rekryterar in-house att uppdatera och finslipa sina processer, och träna chefer och HR i rekryteringsarbetet. Målet är att uppnå högre träffsäkerhet, större effektivitet, ökad mångfald och inte minst en bättre kandidatupplevelse; ett argument som biter på företagsledningar idag:

- Många företag letar med ljus och lykta efter morgondagens talanger, satsar stora summor på branding och annonsering, men glömmer att ta hand om de kandidater som redan visat ett intresse för verksamheten. Hanterar ni kandidaterna på ett schysst sätt, får ni mycket tillbaka!

Josefins bästa tips för en lyckad rekrytering:

1. Gör ett ordentligt kravprofilsarbete – annars kan du lika gärna singla slant!

 Utgå aldrig från en gammal annons när du ska rekrytera utan arbeta fram en kravprofil! Börja med att kartlägga vem som är kompetent för just den här rollen. Strunta i gamla slentrianmässiga formuleringar som bara flutit med, exempelvis antal år i yrket eller på högskola. Tänk efter noga; vad förenar de som lyckas hos er och de som misslyckas? En genomarbetad kravprofil är grunden för en lyckad rekrytering och ska användas som ett styrdokument för hela processen.

2. Var modig och våga göra annorlunda!

Ett vanligt fel många gör är att använda exakt samma urvalsmetoder och i exakt samma ordning, oavsett vilken roll de rekryterar till. Kompetensbaserad rekrytering kräver mer än att enbart byta ut frågorna på intervjun, hela processen måste anpassas utifrån den roll ni söker. Det kan handla om exempelvis olika sätt att komma i kontakt med kandidaterna och valet av urvalsfrågor. För vissa tjänster passar det kanske att ha casebaserade frågor vid ansökan, för andra kan det vara aktuellt att efterfråga en ansökan i form av video. Det är dock viktigt att det finns ett tydligt syfte med allt ni gör

3. Tänk på dina kandidater!

Den som söker jobb idag förväntas (ibland till och med tacksamt) ställa upp på väldigt mycket, utan att få så mycket tillbaka. De ska fylla i långa, krångliga ansökningssystem, uppdatera sin cv, formulera personligt brev riktat specifikt till rekryterare och aktuell verksamhet, svara trevligt i telefon oavsett när på dygnet någon behagar höra av sig, ha ett antal "vita lögner" på lager för att smita iväg på olika intervjuer och fylla i svåra och ibland tillsynes omotiverade tester… Sänk tröskeln, förstå omständigheterna och kanske det viktigaste av allt – ge alla kandidater som sökt löpande återkoppling och information om rekryteringsprocessen! (Även om det inte finns så mycket information.

4. Utbilda cheferna i rekrytering!

Många verksamheter säger att medarbetarnas kompetens är det viktigaste de har, men sen sköter de rekryteringen med lillfingret. Ofta ansvarar cheferna för rekryteringen, men bara för att man är chef är det inte säkert att man kan rekrytering. Utbilda alla som är involverade i rekryteringsprocessen och hjälp dem behålla kunskapen färskt! Förse dem med bra kompetensbaserade mallar och underlag, och få dem att förstå varför dessa ska användas.

5. Ställ relevanta intervjufrågor!

Intervjun är inget förhör! Syftet med intervjun är att förstå individen på riktigt. Ställ intervjufrågor som kopplar mot din kravprofil och undvik frågor som inte gör det. HUR är oftast mer intressant än VAD. Verbala och entusiasmerande kandidater har ofta en stor fördel i intervjusituationen, men är det egenskaper som är avgörande för den här tjänsten? Var aktsam på hur de inledande minuterna påverkar dina tankar om kandidaten. Kaffeautomat-väderochvind-hurgickdetatthittahit-snacket är mer avgörande för din slutliga bedömning än du anar. Precis som i valet av urvalsmetod utifrån roll i början av processen är det viktigt att under intervjun fokusera på det som är relevant för just den här tjänsten.

 

Relaterat

TILL TOPPEN AV SIDAN