Arbetsrätt

Att säga upp sig eller inte

2016-10-07

Efter gårdagens mediala uppståndelse kring Jan Björklunds avgång och återgång i tjänst väcks frågan om vad som egentligen gäller rent arbetsrättsligt. Får man säga upp sig och sedan ändra sig? Vi gör förstås inte anspråk på att veta vad som hände i just Jan Björklunds fall, men vi vill  ta tillfället i akt att klargöra vad som gäller.

En egen uppsägning är en handling som juridiskt sett är bindande, det vill säga den går inte att ta tillbaka. En förutsättning är dock att den a) inte skett i affekt eller b) inte provocerats fram av arbetsgivaren.

Med affekt menas att någon är känslomässigt upprörd, att hen agerar i hast och agerar ogenomtänkt: ”Nej, nu skiter jag i det här – jag säger upp mig!”.

En provocerad uppsägning innebär att arbetsgivaren beter sig på ett sådant sätt att den anställde inte anser sig kunna göra något annat än att säga upp sig på stående fot. Hot, påtryckningar i grupp eller maktutövande kan låta till exempel såhär:

”Ingen i ledningen kommer att vilja arbeta med dig efter det här.”

”Vi blir kvar i det här mötesrummet tills du fattat rätt beslut…”

”Vi kommer polisanmäla dig om inte…”

Om en anställd säger upp sig själv i en sådan situation innebär det i juridisk mening att ett avsked har verkställts. Om saklig grund för ett avsked inte finns så kan en sådan handling innebära stora skadestånd för arbetsgivaren.

För att undvika att uppsägningar dras tillbaka bör rådrum alltid ges i situationer som påminner om ovan, det vill säga betänketid.

”Tack för din uppsägning, jag kommer inte att betrakta den som giltig förrän imorgon så att du hinner tänka igenom detta. Hör av dig till mig senast XX om du ångrar dig. ”

Och sedan sitta snällt i båten och låta åtminstone ett dygn gå innan avgången annonseras på intranätet.

Relaterat

  • Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägningar på vårt seminarium Svåra uppsägningar
  • Origo – ett praktiskt stöd från medarbetarens första till sista anställningsdag 

 

TILL TOPPEN AV SIDAN