Strategi

Arbetsmiljö, kompetensförsörjning och digitalisering i fokus under 2019

Anna Hahn von Dorsche, Content Manager 2018-12-17

Arbetsmiljö ligger fortfarande högst upp på många arbetsgivares prioriteringslista, följt av kompetensförsörjning samt digitalisering och systemstöd. Det visar Edge HR:s årliga kundundersökning som nyligen genomfördes.

555 personer svarade under några veckor i oktober och november på frågan ”Vilken/vilka HR-frågor kommer ni att fokusera mest på under 2019?”. Arbetsmiljö är fortsatt mycket högre än övriga alternativ och 42 procent anger att det är ett fokusområde för nästa år. Många kommer också att arbeta med sjukfrånvaro och rehabilitering samt hälsa och friskvård,  områden som rankas betydligt högre inför 2019 än de gjorde inför 2018.

Kompetensförsörjning låg förra året på en fjärdeplats och har nu tagit sig upp till en andraplats. Även rekrytering kommer att vara mer prioriterat under nästa år. I fritextsvaren anger många att de behöver både rekrytera nya medarbetare för att kunna växa, men även behålla befintliga medarbetare med rätt utbildning och kompetens, för att minska personalomsättningen.

Digitalisering och systemstöd har klättrat uppåt under de senaste åren och ligger nu på en tredjeplats. I fritextsvaren är det många som förklarar att de behöver förbättra arbetssätt och digitalisera arbetet mer.

Områdena likabehandling, jämställdhet och mångfald samt Employer branding har i tidigare undersökningar rankats ganska lågt. Förra året var det betydligt fler som angav att de skulle fokusera på detta, men inför 2019 verkar det återigen bli mindre fokus på dessa områden. Har man arbetat så pass mycket med detta under 2018, att behovet inte längre känns så stort eller är det helt enkelt annat som känns viktigare 2019?

Fokusområden topp 10

I undersökningen fanns total 18 olika svarsalternativ att välja på, i diagrammet nedan visas de 10 högst rankade områdena. De svarande kunde välja max tre alternativ.

Denna frågeställning är en del av Edge HR:s stora kundundersökning. För varje inkommet svar i undersökningen skänker vi 10 kronor till organisationen Mentor Sverige som arbetar med att coacha ungdomar – framtidens medarbetare. Tack vare att så många tog sig tid att svara kan vi nu skänka 5 860 kronor till dem. Stort tack till er som var med!

 

Relaterat

  • Den digitala tjänsten Origo - Ett praktiskt stöd för dig med HR- eller personalansvar.
  • Läs förra årets undersökning: Fokus på arbetsmiljö och digitalisering under 2018
  • Vilka digitala och tekniska förändringar står HR inför? Vill du lära dig mer om detta intressanta ämne ska du hålla utkik efter vårt stora inspirationsevent HR Goes Digital som går av stapeln i maj 2019. 
TILL TOPPEN AV SIDAN