MALL | Anställningsavtalet är ett avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare som reglerar deras respektive skyldigheter och rättigheter. Men hur ska egentligen ett anställningsavtal utformas och vilka uppgifter måste finnas med? Ta hjälp av vår mall för att skapa ett korrekt avtal snabbt och enkelt.
Läs merMALL | Alla företag med anställd personal, oavsett storlek och verksamhetsområde, ska ha en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur ni arbetar med arbetsmiljöfrågor. Här kan du kostnadsfritt ladda ner vår mall för en arbetsmiljöpolicy och anpassa den efter just ert företag. Ange dina uppgifter nedan för att ladda ner dokumentet.
Läs merCHECKLISTA | Syftet med introduktionen är att ge nya medarbetare bästa möjliga förutsättningar att lyckas med sitt nya uppdrag. Det handlar om att ta tillvara på medarbetarens nyfikenhet, ambition och erfarenheter med målet att på kortast möjlig tid ha en engagerad och fullt produktiv ny medarbetare.
Läs merCHECKLISTA | Intervjun ska vara ett samtal snarare än ett förhör och därför är det viktigt att du som intervjuar lyssnar aktivt genom att nicka och ställa konkreta följdfrågor. Ladda ner vår checklista så får du en bra utgångspunkt över vad du bör ta upp vid intervjutillfället.
Läs merFILM | I vårt inspelade webbinar guidar Roland Persson dig genom analyser kring enskilda medarbetares kompetensnivåer, hur enhetens kompetenser kan analyseras, hur kompetensnivån ser ut i hela verksamheten, m m. Roland har många års erfarenhet av att hjälpa företag och organisationer lyckas med sina kompetenskartläggningar.
Se filmFILM | Den 25 maj 2018 ersätts personuppgiftslagen (PUL) av den nya dataskyddsförordningen (GDPR), vilken skärper kraven på hur personuppgifter ska hanteras. Lyssna till advokat Josephine Borg när hon förklarar förändringen.
Se filmFILM | Advokat Josephine Borg berättar kort om förändringarna i LAS gällande visstidsanställningar som trädde i kraft den 1 maj 2016.
Se filmFILM | Behöver du juridisk hjälp inom t.ex. HR, arbetsrätt eller arbetsmiljö? Vår tjänst HR Helpline besvarar dina frågor inom 24 h. Se vår korta film och lär känna experterna bakom tjänsten.
Se filmFRÅGOR OCH SVAR | Här har vi samlat vanliga frågor och svar kring lönekartläggning. Till exempel besvarar vi frågor som Vem behöver göra en lönekartläggning? Vad händer om jag inte gör en kartläggning? Hur går en lönekartläggning till?
Läs merFRÅGOR OCH SVAR | Under åren har våra experter inom arbetsrätt, arbetsmiljö och HR svarat på en mängd frågor som skickats in till vår rådgivningstjänst HR Helpline. Här nedan hittar du ett urval av de frågor som våra experter har svarat på genom åren. Frågorna är sorterade under respektive ämnesområde.
Läs merGUIDE | Ladda ner vår kostnadsfria guide med fem tips för att skapa en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsplats för att locka talanger och medarbetare till er.
Läs merGUIDE | Hur ser den digitala arbetsplatsen ut hos er? Ladda ner vår guide om hur du som arbetar med HR kan vara med och stötta organisationen i den digitala transformationen.
Läs merMALL | Ett genomtänkt friskvårdsarbete ökar medarbetarnas tillfredsställelse på arbetet samt förebygger skador och olyckor. Alla arbetsgivare som erbjuder friskvård för sina anställda bör ha en policy där syfte, mål och riktlinjer för friskvården finns.
Läs merKUNDCASE | Läs om hur LRF, Lantbrukarnas riksförbund, förändrat sitt HR-arbete. Inga mer pärmar i hyllorna - numera finns allt digitalt med hjälp av Edge HR's chefsportal.
Läs merCHECKLISTA | Den 25 maj 2018 ersätts svenska personuppgiftslagen (PUL) av Europeiska Unionens dataskyddsförordning. Ladda ner vår checklista över vad du som arbetsgivare bör förbereda din verksamhet på inför de nya förändringarna i dataskyddsförordningen.
Läs merMALL | Enligt en paragraf, 10 a § i sjuklönelagen, har arbetsgivaren möjlighet att begära läkarintyg redan första sjukdagen i en sjuklöneperiod, så kallat förstadagsintyg. Här laddar du enkelt ner en mall för förstadagsintyg att använda i din organisation där sådan möjlighet finns.
Läs merFILM | Se vår korta film tillsammans med biträdande jurist, Sofia Lysén, som kort förklarar vad friskvårdsbidraget är och vad det egentligen var som hände efter domen som förändrade förutsättningarna för bidraget.
Se filmFILM | Diskrimineringslagen uppdateras och nya regler med högre krav på arbetet med aktiva åtgärder börjar gälla 1 januari 2017. Här kan du se en kort video med advokat Josephine Borg som går igenom förändringarna.
Se filmFILM | Lyssna till Anders Johrén från Nyckeltalsinstitutet nr han kort berättar om ekonomiska argument för ett effektivt HR-arbete. Du hittar fyra korta filmer här.
Se filmCHECKLISTA | I diskrimineringslagen anges att arbetsgivaren ska bedriva ett målinriktat och planmässigt arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet. I denna checklista får du förslag på frågor som hjälper dig i ditt kartläggningsarbete utifrån diskrimineringslagens krav.
Läs merÖVNING | Hur kan HR arbeta mer strategiskt? Vad bör man göra på kort respektive lång sikt och till vilken nytta? Börja ert strategiska HR-arbete med vår enkla övning som hjälper dig att komma igång.
Läs merGUIDE | Performance management handlar om att styra och leda hela verksamheten mot uppsatta övergripande mål. Det innebär att säkerställa att varje medarbetare bidrar på bästa sätt till det som är viktigast för verksamhetens framgång.
Läs merGUIDE | Hur arbetar ni med frågorna kring kompetens, strategi och mål? Finns det en tydlig plan? Och är målen förmedlade till era medarbetare? Ladda ner vår utförliga guide till strategisk kompetensförsörjning här så får du tips och förslag på hur du kan komma igång i din organisation.
Läs merMALL | Det första steget i en rekrytering bör vara att upprätta en kravprofil. I en kravprofil så listar du de krav som den anställde bör uppfylla för att klara tjänsten. Det kan vara krav på utbildningsnivå, erfarenheter och personliga egenskaper. Ta hjälp av vår mall för att skapa en kravprofil snabbt och enkelt.
Läs merGUIDE | Ladda ned vår kostnadsfria guide för dig som letar efter ett rekryteringssystem. Guiden är en mall på vad du bör tänka på och ställa för krav på systemet innan du bestämmer dig.
Läs merGUIDE | Det finns mycket goda skäl till lagkravet om att lönekartläggningar måste göras varje år från och med 1 januari 2017. Trots det upplevs det ofta belastande och svårt. Att genomföra en lönekartläggning får ofta låg prioritet och betraktas sällan som värdeskapande för verksamheten. Med det här dokumentet hjälper vi dig med argumenten och ger konkreta exempel på hur du besvarar invändningar.
Läs merFILM | Med hjälp av vårt digitala verktyg Lönevågen får du hjälp igenom processen med lönekartläggningen. I vår video får du en kort introduktion till lönekartläggning och hur vårt verktyg kan hjälpa dig.
Se filmMALL | Företagets chefer behöver vara väl förberedda när de ska sätta lön och hålla i lönesamtal där de ska motivera varför en medarbetare får en viss lön. Med den här mallen kan du som chef förbereda dig på bästa sätt inför lönesamtalet. Ange dina uppgifter nedan för att ladda ner dokumentet.
Läs merMALL | Du som arbetsgivare ansvarar för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen så länge det finns ett anställningsförhållande. Här laddar du enkelt ner en mall för en rehabiliteringspolicy att anpassa och implementera i den egna organisationen. Kom ihåg att dela den med alla anställda så att ni är överens vad som gäller om behov av rehabilitering blir aktuellt.
Läs merMALL | En semesterlista där dina medarbetare kan fylla i sina önskemål är nästan oumbärlig för att kunna planera semestern. Men hur ska en semesterlista utformas? Ta hjälp av vår mall för att snabbt skapa ett dokument som är lätt att använda.
Läs merMALL | Kärt barn har många namn – utvecklingssamtal – kan också kallas personalutvecklingssamtal, planeringssamtal eller medarbetarsamtal. Oavsett vad ni kallar det på din arbetsplats så är det ett antal ämnen och områden som bör diskuteras. Med den här mallen har du som chef ett bra dokument att utgå ifrån.
Läs merFILM | Den nya visselblåsarlagen började gälla 1 januari 2017. Den ska ge ett särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen. Här kan du lyssna till advokat Josephine Borg, Elmzell Advokatbyrå, som berättar om förändringarna i lagen.
Se filmGUIDE | Ta hjälp av vår guide och få hjälp med exempel på orsaker som kan påverka prestation och till exempel hur man tar upp och diskuterar detta med medarbetaren. Vi tipsar även om fyra steg för att hantera prestationsproblemet på arbetsplatsen.
Läs merGUIDE | Ladda ner vår enkla guide om hur du kommer igång med rekrytering i sociala medier. Vad bör man tänka på och vart börjar man?
Läs merKUNDCASE | Läs om hur STF använder sig av Edge HR's chefsportal för att bli mer effektiva och jobba tydligare med strategiskt HR.
Läs merGUIDE | Få full effekt av dina utvecklingssamtal med hjälp av en guide från Edge HR. Ta del av inspiration och tips för att främja utvecklingen och ert samtal.
Läs merFILM | I vårt inspelade webbinar får du praktiska och handfasta råd för att bli framgångsrik med din kartläggning. Roland Persson, projektledare, har många års erfarenhet av att hjälpa företag och organisationer lyckas med sina kompetenskartläggningar. Lyssna kring hur du planerar, skapar roller, genomför kartläggningen och tar fram relevanta analyser.
Se filmFILM | Många misslyckas med sina utvecklingssamtal och ser det som ett nödvändigt ont en gång om året - så ska det inte vara! Edge HR's Jan Orvegård, Head of Talent Management, berättar här om vanliga misstag samt ger tips på hur du lyckas!
Se filmFILM | Från och med den 1 maj 2016 finns en tredje konverteringsregel inom LAS som berör allmän visstidsanställning. Här berättar arbetsrättsexperten Tommy Iseskog kort om den nya regeln.
Se filmFILM | Den 31 mars 2016 fick vi nya regler för organisatorisk och social arbetsmiljö. Se Tommy Iseskog kort berätta om denna nya förändring.
Se filmFILM | Den 1 januari 2017 träder den nya visselblåsarlagen i kraft. Vem är då visselblåsare? Vad innebär den nya lagen? Lyssna till Tommy Iseskog, arbetsrättsexpert, när han kort berättar vad lagen innebär.
Se filmFILM | Regeringens proposition gällande aktiva åtgärder för diskriminering och likabehandling beslutas med största sannolikhet den 21 juni 2016. Detta innebär bland annat en årlig lönekartläggning med start den 1 januari 2017. Vad innebär förslaget? Lyssna på arbetsrättsexperten Tommy Iseskog som kort förklarar vad förslaget innebär.
Se filmFILM | I snitt tjänar kvinnor en halv miljon mindre än män under ett arbetsliv. Se vår film om lönekartläggning här. Vad skulle du göra med en halv miljon?
Se filmGUIDE | Vad är egentligen en lönekartläggning och vad krävs enligt lag? Ta del av vår enkla guide som förklarar hur en lönekartläggning går till via sju enkla steg.
Läs merFILM | Vår tjänst Personal Plus hjälper alla som har någon form av personalansvar. I tjänsten hittar du hjälp och stöd för ditt operativa HR-arbete från medarbetarens första till sista dag. Se vår korta film för att få en överblick.
Se filmFILM | Det finns över 3000 koncerner i Sverige, 270 av dessa är börsnoterade. 35 av dem är klassade som jämställda och endast 18 stycken har en kvinnlig vd. Wise Group har en av dem! Se filmen där Wise Groups vd berättar om jämställdhetsarbetet, tips till andra företag och vår utmaning.
SE FILM