Visste du att du är miljonär?

Anne-Sofie Laudon, Senior Project Manager 2019-01-09

Tänk dig att det finns en bank som varje dag, precis efter midnatt, sätter in 86 400 kronor på ditt konto. Insättningarna är lagliga och kräver ingen motprestation av dig. Men du kan inte spara pengarna till nästa dag. Vid midnatt varje dygn blir alla pengarna som du inte använt under dagen borttagna från ditt konto. Vad skulle du göra? Förmodligen skulle du använda alla pengar som sattes in på ditt konto.

Goda nyheter. Du har ett sånt konto! Alla har det. Men det är inte pengar som sätts in på ditt konto. Det är tid du får varje dag – närmare bestämt 86 400 sekunder. Du kan inte spara tiden till senare. Varje midnatt försvinner all den tid du inte utnyttjat. Tiden går, se till att förvalta den väl.

Hur ser ditt livstempo ut? Hur fort vill du leva? Hur många aktiviteter mår du bra av? Begreppet livstempo syftar på hur du upplever tempot i vardagen, det vill säga ett genomsnitt av det tempo du har på jobbet och på fritiden. Vad som är ett lagom livstempo är individuellt – det är det tempo som du själv trivs med och som du mår bra av i längden. Det kan vara högt eller lågt, jämnt eller pendlande mellan fart och lugn. Det kan också vara så att du i vissa faser av livet vill ha högt livstempo och i andra lågt. Att ha det livstempo som är lagom för just dig underlättar för att du ska vara verkligt närvarande i det du gör. Du kan gå in för det du gör utan att behöva oroa dig för om vi ska hinna med allt. Du har lagom med tid för att reflektera över det som du har upplevt och de erfarenheter du har fått. Det finns inget enkelt mått på livstempo som mäts i kilometer i timmen eller i kilo. Kanske kan dessa figurer hjälpa dig att illustrera ditt livstempo:

Vilken figur fångar den känsla som du har när det gäller ditt livstempo i vardagen? Den stillastående? Den strosande eller den promenerande? Eller kanske den småjoggande, springande eller rusande? Streckgubbarna är hämtade från en tysk undersökning (Återgiven i Christer Sannes avhandling: Arbetets tid, utgiven av Carlssons förlag). Frågan som ställdes var hur fort deltagarna i undersökningen upplevde att tiden går. De flesta tyckte att den femte eller sjätte gubben bäst beskrev deras vardagssituation. I samma undersökning frågades också hur de skulle vilja ha det. De flesta svarade att nummer tre eller fyra bäst motsvarade deras ideal.

Nu när det är nytt år är det lätt att tänka att man äntligen ska ta tag i saker och många nyårslöften ska infrias. Tänk på att varenda minut du spenderar är ditt val. Istället för att säga att du inte har tid att göra x, y eller z; säg att du inte gör uppgiften för att den inte är prioriterad. ”Jag har inte tid” betyder nämligen ofta ”det är inte en prioritering”. Tid är ett val. Vi har makten att fylla våra liv med sakerna som förtjänar att vara där. Jag skulle vilja utmana alla att fundera över vad man kan göra för att lugna ner tempot. Hur kan jag leva för att bli mer hållbar? Hur kan jag se till att bli en nummer fyra i mitt livstempo? Vad är det som egentligen bör prioriteras utifrån vad som faktiskt är viktigt för mig? Det kanske inte handlar om att börja göra saker, utan att sluta med något istället för att få mer tid att reflektera, vila samt umgås med familj och vänner. Tid är som vi alla vet det enda vi har gott om, se till att förvalta din rikedom väl. 

Vill du veta mer?

 

Relaterat

  • Lyckliga människor står ut med smärta bättre, vidtar försiktighetsåtgärder vad det gäller hälsa och säkerhet samt lever längre. Läs Anne-Sofies matnyttiga artikel om Positiv psykologi med konkreta tips för ett hållbart välmående.
  • Stressrelaterad ohälsa är ett alltför vanligt problem i samhället. Vår utbildning Utmattningssyndrom – att förebygga och rehabilitera går igenom arbetsgivarens ansvar i detta samt ger möjlighet att fördjupa kunskaper om koordinering och samordning av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen i funktionen som chef.
  • Den digitala tjänsten Origo - Ett praktiskt stöd för dig med HR- eller personalansvar.

Anne-Sofie Laudon, Senior Project Manager

Kommentera

Kommentarer

  1. 2019-01-30 Anne-Sofie

    Vad intressant! Tar gärna del av filmen om du har möjlighet att dela.

  2. 2019-01-28 Håkan

    Exakt det pratade Warren Buffet om i filmen om honom. Någon föreläsning för skolungdomar.

TILL TOPPEN AV SIDAN