Var kommer energin ifrån?

Roland Persson, Senior Projekt Manager 2018-09-05

Jag satt i bilen och råkade av en händelse höra att det var han, Henning! Och jag kände väldigt snabbt att jag förstod precis vad han menade och jag höll med. Men vi kommer till det om en stund.

Det har varit sommar. Låt oss stanna där och inte nämna ett ord om värme, sol eller fotboll. Vi nöjer oss med att det har varit sommar. Och jag skulle gissa att flera av er har fått uppmaningen att ”vila upp dig och ladda batterierna inför hösten”. Eller kanske fått frågan i efterhand? Kanske till och med sagt det själv, vem vet.

Oavsett så har tanken på något sätt varit att du under sommaren skulle ta det lugnt, koppla av, lata dig, etcetera och på så sätt samla ihop den energi som legat spridd runt dig. Du har stoppat energi i en ficka och känner att du klarat av semestern på ett bra sätt. Efterhand som hösten sedan passerar kan du vid behov stoppa ner handen i fickan och ta lite extra energi för att kunna hantera vardagen. Som alltså förväntas behöva mer energi än vad fickan egentligen innehåller.

Som du vet kan man hitta allt på internet. Jag läste till exempel att för 80 år sedan infördes allmän semester, två veckor, för rekreation. Insikten att det industrialiserade arbetslivet gav färre möjligheter till variation och ombyte i arbetsvardagen sägs ha varit en av anledningarna till riksdagens beslut. För att optimera ledigheten uppmanades arbetstagarna att vara aktiva. Svenska Turistföreningen och friluftsfrämjandet jobbade hårt för att semestern skulle innehålla annat än enbart stillasittande vila.

Idag har vi upp till tre gånger så lång ledighet och en av trenderna är att ha ”hemester”, att inte göra något mer än att vara hemma, kanske bada lite och eventuellt plantera om tomatplantan på gaveln. Att bara samla energi. Men vad händer med semestern om vi tar energi från den? Ska den bara vara ett andningshål eller ett tillfälle att få uppleva det vi inte får möjlighet till i vardagen? Utan att gå in på detaljer så vet vi ju att en del energi går förlorad om vi laddar ett batteri. Det går åt mer el att ladda än vad vi kan få ut.

”Vad ska vi göra istället då? Jag tycker ju om att vara ledig och det ger mig energi, men det får man kanske inte säga längre i det här landet?!” Jo, jag vet att jag raljerar, jag menar inte att någon gör fel. Bakom uttrycket finns enbart goda intentioner. Det är självklart att vi ska vila under vår lediga tid. Tänk bara om det finns andra, kanske till och med bättre, sätt att ”orka med vardagen”. I längden behöver varje individ en hållbar balans mellan arbete och fritid, där intresset och energin om behövs i större grad finns i situationen och inte behöver förflyttas.

Se dig omkring i din arbetsvardag, fundera över hur saker och ting hänger ihop. Har du arbetsuppgifter som stjäl tid och energi? Kanske en ORSIL (Obligatorisk Rapport Som Ingen Läser) som gör att du tvekar att gå till jobbet, eller en leverantör/kund som får dig att hoppas att feberyrseln ska fälla dig till golvet så fort du stigit upp. Vad hindrar dig i din utveckling, vad stoppar dig från att ta ett steg till? Går det att påverka?

Så här kan du tänka (och om du är chef, uppmana dina medarbetare och hjälp dem framåt):

  1. Identifiera dina hinder
  2. Försök att hantera uppgifterna på ett annat sätt. Utmana dig själv, ibland är det roligare att göra tråkiga saker om man försöker göra dem på ett annat sätt.
  3. Har du rätt verktyg eller kompetens för uppgiften? Vad behöver du eller er organisation för stöd?
  4. Förbered dig noga och prata med din närmsta chef. Gör det gärna före ditt medarbetarsamtal, det ger hen möjlighet att förbereda sig.
  5. Ta vara på möjligheten som medarbetarsamtalet ger.
  6. Vill/kan inte din chef hjälpa dig finns det kanske andra inom ledningen som har möjlighet. Gör vad du kan för att du ska få ändra på förutsättningarna.

Nästa sommar kanske du kan använda ledigheten och helgerna till det du brinner för och slippa gå och plocka energi och stoppa i fickan.

Och det där med ”bilen” och ”Henning” som jag skrev om i början. Det är så klart inte jag som kommit på den här briljanta idén. På radion sändes Sommar i P1 och det var Henning Johansson, professor i pedagogik, som pratade. Han hade en fundering på varför vi uppmanades vila upp oss. Hela tankegången ovan är hämtad från hans fundering.

Jag har försökt att få tag på det där sommarpratet på nätet ett antal gånger. Det jag kommit fram till är att det sändes 11 juli 1995. Någon inspelning har jag inte hittat, men jag har heller inte varit i SR-arkivet och krupit runt. Så nästa gång någon säger ”allt finns på internet” så kan du enkelt och snabbt motbevisa den tesen. Och skulle det visa sig att jag har fel så tar jag tacksamt emot en länk.

 

Relaterat

Roland Persson, Senior Projekt Manager

Kommentera

TILL TOPPEN AV SIDAN