Vad skall du lära dig på semestern?

Jan Orvegård, Affärsområdeschef TM/Comaea 2016-07-07

Vad krävs för att lära sig nya saker? Vi pratar ofta om lärande och utveckling. Många gånger handlar det också om att skapa en bestående beteendeförändring.

Jag har ofta hört att det tar 21 dagar att skapa en vana, som till exempel att använda tandtråd. Det här är studier som jag brukar referera till och känner mig positiv till, det vill säga att det är fullt möjligt att ändra mina vanor eller träna in nya beteenden. Nu har det kommit rön som pekar på att det nog tar minst 66 dagar att ändra ett tidigare inrutat beteende… Det känns ju mindre inspirerande när man vill utvecklas och lära sig nya saker.

Då är det en befrielse att höra om professor och författaren Micael Dahlens experiment ”under ett år skapa/ändra 40 vanor”. Och han lyckas!

Det började med ett nyårslöfte, som gick att följa på Instagram. I princip så ägnar Micael Dahlen en vecka till varje ny sak att lära sig/ändra. Det har handlat om att börja yoga, spela gitarr, dricka varmt vatten innan maten, städa kontoret, börja äta broccoli, Stage-Diva, minska på sitt smörintag med mera. Befriande och inspirerande!  

Naturligtvis finns det ingredienser kring förändring som ligger bakom hans projekt och som är värdefulla att ta till sig men det viktigaste jag ser i hans projekt är visa att det går!

Jag har med samma intresse följt de begåvade engelska tvillingarna som förutom att prata nio språk även antog en utmaning kring att lära sig turkiska på sju dagar.

I filmklippen går det att urskilja många av de mest vanligt förekommande ingredienserna för inlärande såsom vikten av att ha mål (prata ett nytt språk på sju dagar), en sporrande partner (tvillingbrorsan), uthållighet, använda olika inlärningsmetoder (böcker, appar, ljudböcker etcetera), visualisering (tapetsera sitt hem med glosor på post-it lappar), repetition och så vidare – men även här ser jag att det viktigaste med deras utmaning är att visa att det går! 

Så ta chansen att lära dig något nytt under semestern. Det behöver inte ta så lång tid och det krävs inte så mycket. Du behöver bara reda ut den allra mest kritiska faktorn för inlärning – vad är du intresserad av att lära dig?

Själv tänkte jag under semestern lära mig bygga enkla gaminfications-lösningar, skriva minst en A4-sida per dag och att lösa Rubiks Kub på mindre än två minuter.

Men å andra sidan så kanske jag ska ta till mig vad som framkommer när man googlar "lärande" och "semester". Majoriteten av träffarna handlar om att "lära sig att koppla av och vila!", vilken kanske en nog så stor utmaning som kittlar mitt intresse och nyfikenhet tillräckligt.

 

Lycka till i sommar med vad du än vill lära dig!

 

Relaterat

Du som vill fortsätta lära dig nya saker i höst kan kika på alla våra utbildningar och seminarier inom HR, arbetsrätt och arbetsmiljö. Vad sägs om Arbetsrättslig intensivutbildning (steg 1)Psykisk ohälsa eller kanske HR:s roll i digitaliseringen?

Jan Orvegård, Affärsområdeschef TM/Comaea

Kommentera

TILL TOPPEN AV SIDAN