The power of matte

Åsa Allard Andersson, Head of Project management 2017-03-09

För några veckor sedan berättade min 12-åriga dotter att hon ville söka en skola till högstadiet som har en särskild klass med extra matte, så kallad spetsutbildning i matematik. När vi diskuterade varför det var en intressant inriktning så menade hon att ”matte är grunden för allting”.

Ja, riktigt så uttryckte hon kanske sig inte – men uppenbart tyckte hon att skolan var bra, matematik är viktigt och så skulle ju även bästa kompisen söka.

Själv är jag personalvetare, jag jobbar väldigt kundnära som konsult samt har personalansvar. Jag har ett stort intresse för människor och älskar att ha förmånen att arbeta med människor. Men jag tycker också att siffror, analys och matematik är väldigt viktigt. När jag läste PA-programmet för ett antal år sedan så minns jag att många klasskamrater inte alls delade min förtjusning över siffror. Metodikkurserna ansågs av de flesta som klart svårast. Miniräknare och formelsamlingar kändes väldigt skrämmande för många och den allmänna jargongen var att personalvetare varken kan eller är intresserade av siffror.

Jag vet inte vad mina gamla kursare tycker idag. Men jag tycker att det är jätteviktigt att vi som jobbar med HR förstår storheten med statistik, siffror, matematiska mått och så vidare. Siffror och data är viktiga fakta och kan man ta till sig dessa så leder det ofta till nya insikter. Ett enkelt exempel är att man brukar prata om lönerevisionen i procent. Hur ska kvinnors löner närma sig männens om vi justerar löner i procent? Lönegapet mellan könen kommer ju öka för varje år, istället för att minska.

De flesta organisationers största kostnad är personalen. Och HR har kunskapen om personalen. Med rätt nyckeltal och rätt analyser kan HR bidra med insikter som gör skillnad på sista raden – något som får ledningsgruppen att ta HR på allvar.

Matte är nämligen grunden, om inte för allting, så för väldigt mycket.

 

Relaterat

Åsa Allard Andersson, Head of Project management

Kommentera

TILL TOPPEN AV SIDAN
var pageName = "The power of matte"; var termsPage = "/om-edge-hr/gdpr/samtycke/";