Sluta aldrig vara nyfiken!

Sofia Wetterborg, Project Manager Learning & Events 2016-07-08

Det finns väl ingen som har undgått att digitalisering är hetare än någonsin och efter två intensiva dagar i Almedalen går det bara att konstatera att det är på allas agendor.

Det spelar ingen roll vem du är, vilken bransch eller vilket företag du arbetar i – allt ska digitaliseras och du har en roll i transformationen! Den händer inte snart eller längre fram i tiden, utan det pågår nu och framåt, utan slutdatum.   

Det är kanske just det som gör begreppet digitalisering så stort och ger en känsla av att det är svårt att angripa; det finns ingen generell lösning och det finns ingen tidsram för när den digitala transformationen ska vara klar. Samtidigt tycker jag att det är det just detta som gör det så roligt och utmanande – ett uppdrag där vi får uppleva nya spännande saker och där vi behöver vara nyfikna och öppna för förändring. Vi måste våga testa nya idéer och vi måste våga misslyckas! Det här diskuterades mycket i Almedalen gällande företagskulturen och arbetsmiljön. Våra arbetsplatser behöver vara tillåtande samt öppna för förändring, nya idéer och kreativitet.

En annan aspekt som jag tror är mycket viktigt för att lyckas i både sin egen och verksamhetens digitaliseringsresa är nyfikenheten. Vi behöver vara nyfikna på vår omvärld, men också på vår egen utveckling. När världen snurrar allt snabbare blir det av stor betydelse att min egen kompetens är relevant och attraktiv i det föränderliga samhället – man måste hela tiden fortsätta att utvecklas. Vi kommer helt enkelt inte kunna utbilda oss en gång och sedan klara oss på dessa kunskaper resten av vårt yrkesverksamma liv. Istället menar många talare i Almedalen att vi redan nu går mer och mer mot att växla mellan yrkesliv och vidareutbildning – det livslånga lärandet!

Fem snabba spaningar från Almedalen på temat digitalisering

  • Testa nya saker och idéer, utmana dig själv – gå inte hela tiden på de säkra lösningarna
  • Samarbeta mot gemensamma mål – vad vill ni uppnå?
  • Var öppen och adaptiv i det nya – omfamna förändringen och var nyfiken på det nya
  • Skaffa en digital mentor – en yngre person som kan lära dig de senaste inom de digitala verktygen, apparna och produkterna
  • Fortsätt hela tiden att utvecklas! När de digitala produkterna blir fler kommer den mänskliga kompetensen att öka i värde

 

Relaterat

Nyfiken på mer på temat digitalisering? Spana in vårt seminarium HR:s roll i digitaliseringen.

Sofia Wetterborg, Project Manager Learning & Events

Kommentera

TILL TOPPEN AV SIDAN