Sjukfrånvaro eller sjuk närvaro?

Sarah Hillborgh, Project Manager 2016-06-08

Väckarklockan ringer som vanligt och du försöker hasa dig upp ur svettiga lakan. Något känns inte helt som det ska, men du tänker; ”Äh, det går nog över efter en dusch och lite morgonkaffe”. 

Efter duschen och kaffet känns det fortfarande inte helt hundra, men du vet att du har det där viktiga mötet eller den där högen på skrivbordet som du verkligen måste ta tag i idag. En värktablett slinker ner och du åker in till kontoret och gör ditt jobb. För det är ju bättre än att ta en karensdag, man vill ju inte vara den där som är hemma för minsta lilla.

Jag tror att alla kan känna igen sig i den situationen, att vi någon gång har åkt in till jobbet trots att det hade varit bättre att lyssna på kroppen och stanna hemma och vila. Vi tror att vi är duktiga när vi gör så. Vi tror kanske att chefen dömer oss om vi stannar hemma eller att arbetsuppgifter står och faller med vår närvaro.

Jag har själv ett arv från min tid i restaurangbranschen där man visste att om inte jag kom till jobbet en dag fick min kollega ta mina bord och att jag då hade orsakat en medarbetare en högre arbetsbelastning. Varje gång jag sjukskriver mig får jag dåligt samvete, fast jag egentligen inte behöver ha det. Idag är det mer den ekonomiska aspekten av att drabbas av en karensdag som påverkar mig.

Oftast går det alldeles utmärkt att peta i sig en Alvedon och gå till jobbet, det kan vara andra faktorer än bara den där snuvan barnen släpat hem får dagis som gör att man känner sig extra hängig. Dåligt med sömn eller privata angelägenheter, det är så mycket i livet utanför jobbet som påverkar oss. Men du vet aldrig om det bara är en "dålig dag" eller om det är förstadiet till en riktig Harmagedon-förkylning som ligger och gror innanför pannbenet.

Genom att gå till jobbet riskerar vi inte bara vår egen hälsa, utan även våra kollegors. I dagens digitala värld har vi många fantastiska lösningar som gör att många kan sköta sina arbeten hemifrån om arbetsgivaren tillåter. Genom att ge medarbetare det förtroendet och den friheten tror jag att vi kan vinna både ekonomiska fördelar och minska stress och sjukfrånvaro. Hur ser handlingsplanen för hälsofrämjande arbete ut i din organisation och när uppdaterade ni den senast? 

 

Sarah Hillborgh, Project Manager

Kommentera

TILL TOPPEN AV SIDAN
var pageName = "Sjukfrånvaro eller sjuk närvaro?"; var termsPage = "/om-edge-hr/gdpr/samtycke/";