Pomodoro-metoden på hemmakontoret

Malin Berger, Customer Success Manager 2019-02-20

Att dagens teknik har revolutionerat arbetslivet är inte en överdrift. En av de största förändringarna för mig personligen är möjligheten att jobba hemifrån. Allt som behövs är en laptop, en internetuppkoppling och en pomodoro.

Möjligheten att jobba hemifrån främjar känslan av frihet, kreativitet och ger bättre möjligheter att kombinera familjelivet. En kollega till mig var nyss i Barcelona och jobbade ett par dagar och vi pratade om hur viktigt det är att byta utsikter och perspektiv. I dagens tekniksamhälle matas vi med så många intryck att vi ibland måste bryta ett mönster och göra något annat, oavsett om det är stillheten på hemmakontoret eller ett kafé på en av Barcelonas myllrande gator.

I min hemmamiljö har jag hittat ett inspirerande sätt att arbeta på som jag bara måste dela med mig av! Det är ett tidsplaneringsverktyg som är utvecklat av Francesco Cirillo på 80-talet, den så kallade Pomodoro-metoden. Det är en arbetsteknik som är byggd på korta och intensiva arbetsperioder. Tekniken är döpt efter en röd tomatformad timer. Pomodoro = tomat på italienska. Metoden är enkel, se nedan.

  1. Skriv ner en kort lista på de uppgifter du vill jobba med idag
  2. Välj en arbetsuppgift som ska utföras
  3. Stäng ner onödiga störningsmoment som du inte behöver för att utföra arbetsuppgiften (exempelvis e-postprogrammet och mobilen)
  4. Sätt en timer på 25 minuter (längden kan ändras beroende på individ och arbetsuppgift)
  5. Jobba tills timern ringer
  6. Ta 5 minuters paus
  7. Repetera fyra gånger
  8. Ta en längre paus på 15–30 minuter

På min 5-minuters paus på hemmakontoret brukar jag antingen låta tankarna vandra fritt, ta en kaffe eller sätta igång en tvättmaskin. Effekten blir nämligen ännu bättre om jag lyckas koppla bort arbetsuppgiften under dessa 5 minuter. Metoden är enkel att komma igång med och jag måste säga att jag ofta blir förvånad över den mängden arbete som blir gjort! Testa!

Efter en arbetsdag hemma får jag extra mycket energi, dels av pomodoro-effekten, men även av att en dag slippa restid som frigör mer tid tillsammans med min familj. Jag får helt enkelt forma den miljö som jag vill vara i för dagen. Med det sagt så skulle jag inte vilja jobba hemma varje dag. Den sociala biten med kollegor och fysiska möten är livsnödvändiga, i alla fall för mig. Det är kombinationen av hemmakontoret och fysiska arbetsplatsen som är bäst: Frihet att forma arbetslivet så att dagarna fylls med inspiration, motivation och en och en annan pomodoro!

 

Relaterat

 

Malin Berger, Customer Success Manager

Kommentera

TILL TOPPEN AV SIDAN