Hur spenderar du dina diamanter?

Jan Orvegård, Affärsområdeschef TM/Comaea 2017-12-19

Så här i jul- och nyårstider brukar krönikor och artiklar ofta handla om att reflektera och göra bokslut över året. Vad gick bra och vad ska jag tänka på till nästa år? Vilka topp tio-tillfällen var roligast? När mådde jag som bäst? Det blir som en liten inventering över val och investeringar man gjort i sig själv och för andra under det gångna året.

I samband med alla utvärderingar och reflektioner över tillvaron och livet slås jag av en liknelse som Tim Urban har injicerat i mig. Han driver den mycket underhållande bloggen "Wait But Why" där han går till botten och ibland längre än så, för att förklara ett ämne. Bland annat har han skrivit en text om "Your life in weeks" – vilket är 4680 veckor (om vi drar ut den till 90 års livslängd).

Bilden ovan visar antalet veckor varje år. Skulle man lägga ut varje vecka som ett liggande A4 skulle "livskartan" bli 16 x 19 meter, en yta som är ungefär lika stor som en tennisbana. Det här är vad vi har… Vissa får fler - andra får färre.

Ibland känns livet långt och ibland känns vår tid på jorden kort. Vecko-/livskalendern ger perspektiv kring att veckorna är begränsade och extremt värdefulla. Exakt hur dyrbara våra veckor är kan illustreras genom att tänka sig varje vecka som en liten diamant. Du får en diamant varje vecka. Med diamanten på fickan kan du antingen välja att:

  1. Spendera och ha glädje av den direkt.
  2. Spara till senare och investera till ökad glädje till framtiden.

Du har alltså en hög med diamanter som är till för att göra dig lycklig. Om en diamant inte gör dig lycklig borde det vara för att du har sparat den (jobbat lite hårdare/haft lite mer tråkigt) och därmed kommer att få mer lycka under kommande veckor. Hemligheten är att balansera dessa två vägval. Du kan ha kul direkt eller spara på diamanten, för att få mer glädje senare. För att kunna nyttja dina diamanter på bästa sätt vid olika veckor är det viktigt att reflektera över vad som faktiskt gör just dig glad – vad är viktigt för dig?

Kommande veckor ser jag fram emot att spendera mina diamanter på jul- och nyårsveckorna. Spara? Det kan jag göra senare!

God jul och gott nytt år – och fundera över vad du gör med just dina diamanter!

 

Jan Orvegård, Affärsområdeschef TM/Comaea

Kommentera

TILL TOPPEN AV SIDAN