Framtidens mötesrum – digitalt eller fysiskt?

Sofia Wetterborg, Project Manager Learning & Events 2017-11-29

Som projektledare för våra seminarier och utbildningar har jag förmånen att få vara med på plats på alla de evenemang, inspirationsdagar och lärotillfällen som vi skapar. Nu senast deltog jag på vårt seminarium HR:s roll för digitaliseringen, en dag fylld av spännande nya tankar, idéer, och angreppsätt för den digitala transformationen i bolag samt HR:s roll i detta.

Seminariet innehöll även en del framtidsspaning och tankar kring hur olika roller i framtiden kommer att se ut. Vissa kanske till och med lite skrämmande; om, eller kanske snarare när, robotarna tar över – vad blir då vår uppgift? Hur snabbt kommer det att gå och hur kan vi förbereda oss?

Något som verkligen speglar denna dag (och även alla våra andra evenemang) är möjligheten för deltagarna att dela sina tankar och erfarenheter med varandra, nätverka och diskutera olika frågor. Det händer någonting speciellt när vi vågar dela med varandra och det ger verkligen ett sådant extremt mervärde för alla. Det betyder så mycket att veta att man oftast inte är ensam med sina frågor, utmaningar eller tankar samt att få dela och diskutera med de som sitter i likande roll, kanske har de till och med hittat en fungerade lösning? Det är modigt att dela och det är speciellt modigt att dela med sig av det som är utmanande eller det som inte gått så som man tänkt.

Vad tror vi om framtiden i relation till de fysiska mötena? Vad händer om de ersätts helt av online-möten där vi träffas i det virtuella rummet? Och vad händer då med diskussioner, dialoger och erfarenhetsutbyten? Ingenting, skulle nog vissa säga. Kanske skulle erfarenhetsutbytet till och med öka om man känner sig mer anonym? Man vågar dela med sig mer, skulle kanske vissa säga och vissa skulle nog hävda att det skulle bli mindre av dialoger och diskussioner. Gällande denna fråga var vi inte helt överens under utbildningen. Kanske är det så att ingen helt vill släppa tanken på att vi inte skulle vilja prioritera det fysiska mötet, som idag ändå betyder något speciellt.

Jag tror att det till en mycket stor del handlar om den teknik som används och ja, jag tror absolut att majoriteten av alla möten i framtiden kommer att ske i det virtuella rummet. Det kommer förstås inte att ske via en knackig Skype-länk, utan via VR-teknik där vi faktiskt känner det som att vi befinner oss i samma rum. Kanske kan vi till och med känna doften av kaffe och fikabröd?

Att vi idag har svårt att se att de fysiska mötena blir helt ersatta av digitala forum handlar nog mycket om vad som är norm, det man är van vid? Det finns nog ingen i generation Z som tycker att det är konstigt att hänga med sina kompisar via nätet. Vad vi alla var överens om under utbildningsdagen var att det fysiska mötet i alla fall kommer att öka i värde, vi kommer att uppskatta detta mer och på ett annat sätt – det kommer att kännas exklusivt. Men samtidigt, beror inte också detta på vad som är och blir norm?

 

Relaterat

Sofia Wetterborg, Project Manager Learning & Events

Kommentera

TILL TOPPEN AV SIDAN