En gång HR – alltid HR?

Anna Kempe, Head of Content & Seminars 2016-02-23

För ett gäng år sedan fyllde jag i en karriärprofil. Syftet med profilen var att illustrera om mina djupt rotade värderingar kring begreppet karriär också överensstämde med mina egna drivkrafter i det professionella livet. För om de inte överensstämmer, vad är då vitsen med en så kallad karriär? Att tillfredsställa någon annan, eller bevisa något för mig själv?

Min karriärprofil visade att min syn på karriär var ytterst gammalmodig och traditionell. Den visade också att jag saknade drivkrafter för att göra karriär på traditionellt sätt. Den slags karriär som bäst motsvarade mina drivkrafter beskrevs som en ”utvidgande” karriär: en mindre traditionell karriär där man gärna förflyttar sig horisontellt till närliggande områden, där det finns stort utrymme att lära nytt, men där man fortfarande har användning för befintlig kompetens.

Jag minns att den praktiska nyttan av ovan insikt var ganska begränsad för mig just då. Jag hade sedan PAO-examen arbetat i olika roller på HR-avdelningar i stora verksamheter där HR haft en given plats runt ledningsbordet. Jag hade successivt fått utökat ansvar och jag hade också fått möjligheten att specialisera mig inom vissa HR-områden. Jag skriver ”fått” för ofta fungerar det ändå så, våra roller växer med oss när vi växer. Det innebär inte alltid ett formellt jobb-byte, eller en ny titel. När vi sedan tar större formella karriärskliv, då väljer vi kanske en större organisation, en nordisk eller internationell roll, vi söker en ökad komplexitet, ett större team och ibland ett tillfälle att driva en helt annan typ av HR-agenda.

Men professionen vi tillhör förblir densamma. Vi är och förblir HR. Vi må kalla oss HR-generalister eller HR-specialister, men vi verkar inom samma arena och vi målar med samma färger även om vi gör det på olika sätt. Ytterst få som jag mött väljer bort HR till förmån för ett annat yrkesområde. Det tycks ibland som om vi inom HR-skrået anser oss bundna för livet till HR-professionen. Är det ett ”kall”? Eller låser vi in oss själva i vår ”specialistkompetens”?

Jag bytte jobb för ett halvår sedan och jag valde att göra något annorlunda. Jag klev ur min HR-chefsroll och började på Edge HR vars uppdrag är att hjälpa kunder att arbeta effektivt och framgångsrikt med HR, via digitala tjänster och via vårt stora utbildningsutbud. Jag tog alla mina arbetslivserfarenheter med mig in i en roll vars innehåll kombinerade flera av mina intresseområden och bara några av mina kompetensområden. Ett kliv helt i linje med den ”utvidgande karriärprofilen” och ett som fick flera kollegor inom skrået att höja på ögonbrynen, en del av nyfikenhet – andra av skepsism.

Det som är slående för mig är att min arbetsdag och mitt arbetssätt är väldigt mycket detsamma trots att mitt uppdrag är helt annorlunda. Jag dras fortfarande med samma styrkor och begränsningar även om de accentueras lite annorlunda. En annan typ av mål står på min agenda, men hur vi ska nå dem skiljer sig inte så mycket från tidigare. Ett gäng människor ska samarbeta och samverka på bästa sätt med affärens bästa i fokus – vilket ju är hela grunden för det som HR egentligen är och representerar. Att iklä mig en annan roll var liksom enklare än jag föreställt mig. Och så roligt – och så enormt utvecklande!

Den här banala insikten har överraskat mig flera gånger. Att jag på såhär relativt kort tid kan vara bra på något annat. Att mina professionella tillgångar är bredare och mer gångbara än jag trodde.

Så, till dig som funderar på om du kommer till din rätt. Som funderar på om din karriärsyn leder dig dit du vill eller i motsatt riktning. Om du kastar längtande blickar över staketet, eller känner dig konstant missförstådd – kanske du också ska göra något annat? Testa dina vingar någon annanstans? Inte för att dissa världens bästa jobb som ju HR-chefsjobbet ofta är, men för att öppna fler fönster och möjligheter till ett arbetsliv så som just DU vill ha det! Och kanske komma tillbaka till HR ännu mer påklädd för affärens alla utmaningar?

Jag tror HR-Sverige skulle må bra och stärkas av en större variation av bakgrunder och kompetenser inom HR-teamen. Och vet ni vad? Jag tror näringslivet skulle må bra av ännu mer HR-kompetens i linjen. 

Anna Kempe, Head of Content & Seminars

Kommentera

Kommentarer

 1. 2016-03-07 Anna Kempe

  Tack Eva! Och absolut, med marknad och kommunikation i bagaget kan du bidra på många sätt inom HR! Lycka till!

 2. 2016-03-07 Eva Westberg-Hydén

  Klokt skrivet! Och jag tror att det är likartat oavsett vilken roll man har specialiserat sig inom. Jag jobbar t ex med marknadsföring och kommunikation och har bytt jobb ett antal ggr. Mycket utvecklande på många sätt men kanske nästa steg är att byta jobbroll för att verkligen dra nytta av tidigare erfarenheter och samtidigt lära sig nya utvecklande områden. Inom HR tillexempel :-)

 3. 2016-03-01 Anna Kempe

  Hej Nike! Kul att du hör av dig, självklart kan vi ta en lunch i vår! Jag hör av mig till dig via mejl efter sportlovet! /Anna Kempe

 4. 2016-03-01 Nike Gårdinger

  Hej Anna,
  Jag har arbetat med HR under hela mitt yrkesliv och känner så väl igen mig i ditt resonemang. Jag har dock inte kommit lika långt som du. För närvarande är jag som underkonsult på uppdrag via WISE Consulting.
  Får jag bjuda dig på lunch någon gång framöver för att få höra lite mer om din 'resa' till Edge HR?
  Hälsningar från en annan utvidgare/Nike

TILL TOPPEN AV SIDAN