Digitaliseringselefanten äts bäst i små bitar!

Sofia Wetterborg, Project Manager Learning & Events 2017-05-29

Det har nu gått nästa 3 veckor sedan vårt stora evenemang HR goes Digital genomfördes med succé på Fotografiska i Stockholm. Lokalen var fullsatt, närmre 200 personer, och dagen var fullproppad med inspiration samt nya spännande tankar och idéer!

Ett intressant förhållningssätt som gjorde starkt intryck på mig var vad som kallades Digitaliseringselefanten. Ja, digitaliseringen kan ju kanske just kännas så; stor som en elefant, breder ut sig åt alla håll och kanter, svår att greppa och utmanade att ta sig an på egen hand. Men här var tipset tydligt: Ät elefanten i små portioner!

Det viktiga att komma ihåg med elefanten är att den är klok, gillar att vara i flock, har vänliga avsikter och är spännande att lära känna – precis som med digitaliseringen; det är en spännande resa som kanske bäst genomförs i ett bra team! Men, digitaliseringen kan på ett visst sätt även mer likna ett lejon, en fiende som man hellre vill springa ifrån än att lära känna. Springer vi ifrån digitaliseringen som vi förmodligen skulle göra med ett lejon riskerar vi att först och främst drabbas av panik och tappa vårt logiska och strukturerade tänkande. Kortsiktigt känns det kanske som rätt beslut när paniken drabbar oss, men på lång sikt blir det förödande då lejonet med all sannolikhet kommer att komma ikapp oss och sluka oss med hull och hår – och vi står som förlorare både mot lejonet och digitaliseringen.  

Möter vi istället digitaliseringen som vi skulle göra med en elefant; varsamt, strukturerat och med ett kompetent team kommer vi förmodligen inse att vi har mycket att tjäna på att närma oss och påbörja resan. Det viktiga blir kanske inte vad vi gör och var vi börjar utan att vi börjar. När vi väl börjat är det bäst att ta elefanten i små bitar och hjälpas åt, ha en utarbetad strategi, ett syfte och ett mål. Om vi slukar elefanten hel, blir den förmodligen svårare att smälta och det sker okontrollerat, ostrukturerat och en aning panikslaget.

Att ta sig an digitaliseringen som man skulle ta sig an en elefant passar bra både för de som är digitaliseringspessimistiska, som då vågar ta de små stegen och testar sig fram på ett kontrollerat sätt. Lika bra passar det digitaliseringsförespråkarna, som då kan genomföra arbetet med struktur och ett tydligt syfte utan att slukas med helt och hållet. Att ta digitaliseringsresan bit för bit gör den säkerligen både roligare och mer lättsam. Det möjliggör dessutom att sätta mindre delmål för att hela tiden stämma av riktningen på denna spännande och utmanade resa utan slut!

 

Relaterat

Sofia Wetterborg, Project Manager Learning & Events

Kommentera

TILL TOPPEN AV SIDAN