Digital kompetens?

Frida Lennholm, Senior Projekt Manager 2016-04-05

Jag har gått och klurat lite den senaste tiden på begreppet Digital kompetens. Det har pratats en del om denna åtråvärda kompetens de senaste åren.

Bland annat så listade EU-kommissionen år 2006 åtta nyckelkompetenser för ett livslångt lärande där just digital kompetens var en av dem. Tidigare i år skrev Dagens Industris Digital efter en granskning att endast två av tio styrelseledamöter bland OMXS30-bolagen besitter digital kompetens, vilket ansågs oroväckande.

När man beskriver den här kompetensen så har det både lagts fokus på att till exempel hantera sin dator och olika IT-system i arbetet såväl som kompetens att förstå digitala medier. Även förmåga att söka information, kunna bedöma den kritiskt och att använda digital teknik för att stödja det egna yrkesutövande har lyfts fram.

Det låter bra så långt, men samtidigt undrar jag hur vi kommer se på det här uttrycket om 10-15 år. Digital kompetens. Kommer uttrycket kännas lika inaktuellt som att säga arbeta med data och sånt som sades frekvent för inte alltför länge sen. Alternativt kännas lika överflödigt, på grund av digitaliseringen generellt i samhället, som att vi nu skulle säga elektronisk kompetens bara för att vi använder ljuskällor, hushållsmaskiner, hissar etcetera dagligen.

Vad tror du?

Frida Lennholm, Senior Projekt Manager

Kommentera

TILL TOPPEN AV SIDAN
var pageName = "Digital kompetens?"; var termsPage = "/om-edge-hr/gdpr/samtycke/";