Det manliga och kvinnliga ledarskapet, hur länge finns det kvar?

Roland Persson, Senior Projekt Manager 2016-05-27

Mors dag är i antågande. Fars dag ligger längre bort. En relevant uppdelning? Kanske det. Om det handlar om uppmärksamhet vid specifika tillfällen, så varför inte? Men den där uppdelningen finns även i situationer där den inte är lika relevant. Som till exempel inom ledarskap eller könsdominerande yrken. Eller inom medarbetarskap.

Historiskt sett, alltså inte förra kvartalet utan under jägar- och samlartiden, var fysiken av stor betydelse och formade olika yrkesgrupper för män och kvinnor. Ansvaret för överlevnad (oklart om det kan jämföras med det vi idag kallar ”livspusslet”) fördelades utifrån de fysiska förutsättningar. Jaga, förvara, tillaga, stycka, samla, förvalta. Av någon anledning sattes fysiken i främsta rummet. Det manliga ledarskapet var fött. Och därmed även det kvinnliga. Det skulle kunnat gå till så.

”Men det här är ju länge sedan! Så lever vi ju inte idag.”

Stämmer. I alla fall lite grann. För verkligheten är den att vi sällan går hela vägen, eftersom ”det funkar ju inte i vår bransch/region/yrkeskategori”.

Hur gör man det då, vi vill ju förändra oss? Jo, man bestämmer sig för det. Det går faktiskt! Ta till exempel Stormfors Digitalbyrå som bestod av enbart manliga medarbetare och försökte rekrytera till yrkesgrupper där ”inga kvinnor vill jobba, ingen söker”. Grundarna - Eric, Petter och Fredric (Ja, tre manliga grundare) satte målet att åtminstone hitta en kvinnlig medarbetare inom någon av de aktuella tjänsterna, och inte ge sig bara för att det gick trögt. Affärsmål är viktiga, så även detta mål. Det skapade ett omvänt tankesätt och förändrade situationen på många sätt. Möjligheterna, som så klart funnits länge, blev tydliga och greppbara. Erfarenheter kunde överföras till andra situationer och delar av verksamheten. En kvinnlig medarbetare blev fler. Fler blev till slut hälften.

Det är först när du sätter ett mål som du kan göra en bedömning och vet om du är nöjd med resultatet eller inte.

Om målet är att maximera antalet fällda villebråd för att möjligen rädda några fler från svältdöden är den fysiska kapaciteten viktig. Är målet att ha en jämställd organisation med möjligheter att växa och ta marknadsandelar måste vi se över vårt arbetssätt i de här frågorna för att faktiskt lyckas. Att hitta vägar fram, att utvecklas. Att våga bryta mot normala mönster. Och nå målen.

Jämställdhet handlar som du vet inte om 50% kvinnor och 50% män på en arbetsplats, i en grupp eller på affischen i entrén. Hur hanterar vi medarbetare som inte känner till alla våra kristna traditioner? Hur påverkas diskussionerna kring kaffeautomaten av att Adam och hans man ska bli föräldrar? Vad händer när vi ser till personen framför oss och inte normbilden av den?

Och framför allt, hur påverkar det vår verksamhet, vårt resultat på lång sikt. Och hur påverkar våra chefers ledarskap verksamheten så att vi kan nå dit? Och då frågar vi oss vad det har med manligt eller kvinnligt att göra. Just det, ingenting.

Och sedan är det upp till dig hur länge det manliga/kvinnliga ledarskapet finns kvar.

Och angående Mors dag ska det tydligen vara så att Mors dag uppmärksammas mer än Fars dag. Varför det är så får vi nog bara gissa oss till.

Men så klart att du ska ge mamma en extra kram på söndag. Och passa på att krama pappa också. Det är ju egentligen föräldrarna vi ska uppmärksamma.

Roland Persson, Senior Projekt Manager

Kommentera

TILL TOPPEN AV SIDAN
var pageName = "Det manliga och kvinnliga ledarskapet, hur länge finns det kvar?"; var termsPage = "/om-edge-hr/gdpr/samtycke/";