Det fina med ett bananskal

Björn Sandberg, Senior Account Manager 2017-03-24

En karriär kan börja på många olika sätt. För min del började det med att jag råkade glida in på ett bananskal…

Efter gymnasiet, och en väldigt kort period av värnplikt, kom jag tillbaka till min hemstad Ronneby och började spåna kring vad man ska göra härnäst: jobba, plugga eller resa? Det slutade med att jag en dag gick ner till vår centrala arbetsförmedling och skrev in mig som arbetssökande. Efter några dagar hörde arbetsförmedlingen av sig med den glädjande nyheten att de funnit ett jobb som de tyckte att jag skulle söka.

Jobbet som arbetsförmedlingen presenterade var som telefonförsäljare på ett bolag i min grannkommun Karlskrona. Det enda problemet, som jag såg, var att ansökningstiden hade gått ut några dagar tidigare. Min kontaktperson på arbetsförmedlingen tyckte dock att jag fortfarande kunde göra ett försök och skicka in min ansökan.

Det slutade med att jag ringde upp personen som var rekryteringsansvarig på företaget. Svaret jag fick av honom var som jag förväntat mig; ansökningstiden hade gått ut och redan nästa dag skulle de påbörja utbildningen för de nyrekryterade. Men sedan sa han ”Kom hit då om du vill, så kan du lyssna in och se om det är något som kan vara intressant för dig”.

Och det gjorde jag! Jag gick dessutom dit även andra utbildningsdagen, då jag fick möjlighet att sitta med och lyssna på samtal med en av deras mer erfarna säljare. Efter att ha lyssnat en stund fick jag frågan om jag ville testa att ringa själv. Jag tog chansen och 15 minuter senare hade jag lyckats ro i hamn två försäljningar. Min kärlek till försäljning var född!

Ibland kan det vara bra att chansa och inte vara rädd för att halka in på det där bananskalet. Som arbetsgivare är det viktigt att inte alltid stirra sig blind på ett cv, utan istället försöka se vem personen bakom pappret är och våga ge den personen en chans.

Idag, ungefär 13 år senare, är jag otroligt tacksam för mitt bananskal och att den rekryterande chefen bjöd in mig till utbildningen – utan att veta särskilt mycket om vem jag var. Han vågade chansa! För vem vet vad jag annars hade gjort idag?

Mitt lilla bananskal har gett mig fantastiska möjligheter i mitt arbetsliv, samtidigt som jag fått träffa och lära känna fantastiska personer genom åren.

Vilket bananskal vågar du halka på? 

 

Relaterat

Björn Sandberg, Senior Account Manager

Kommentera

TILL TOPPEN AV SIDAN
var pageName = "Det fina med ett bananskal"; var termsPage = "/om-edge-hr/gdpr/samtycke/";