Vad gäller för semester under korttidsarbete?

Det är många som undrar över vad som egentligen gäller för semester under korttidsarbete eller korttidspermittering. Här kan du läsa några vanliga frågor och svar. Kom ihåg att läget kan förändras. Därför är det även bra att hålla sig uppdaterad på nya riktlinjer från myndigheter. Länk finns längst ner i detta inlägg.

semester under korttidsarbete

Semester och korttidsarbete? Få koll här.

Fråga: Kan medarbetaren ha/beviljas semester under korttidsarbete?

Svar (2020-05-19): Medarbetare har som vanligt rätt till semester under perioden juni-augusti även under korttidsarbete. Om medarbetaren har 4 veckors semester i sommar så räknar arbetsgivaren alltså av 20 semesterdagar.


Fråga: Vilken lön får medarbetaren under semestern i samband med korttidsarbete?

Svar (2020-06-23): I ett förtydligande har Tillväxtverket meddelat att semester räknas som frånvaro och alltså inte är stödgrundande. Vid uttag av semester under en period när arbetsgivaren tillämpar bestämmelserna om kortidsstöd gäller semesterlagen eller, i förekommande fall, kollektivavtal. Den semesterlön som medarbetaren erhåller påverkas alltså inte av reglerna om stöd vid korttidsarbete.


Fråga: Kan vi ta in vikarier under semestern trots att vi har infört korttidsarbete?

Svar (2020-05-28): Under semesterperioden ska i första hand ordinarie medarbetare som omfattas av korttidsstödet schemaläggas för att täcka upp för de medarbetare som har semester. Det är möjligt att anpassa den ordinarie arbetstiden och justera stödet utifrån nivåerna 20, 40, 60 eller 80 procent under månaderna maj, juni och juli. Om det inte är möjlig att ersätta en ordinarie medarbetare som tar ut lagstadgad semester med en annan ordinarie medarbetare kan semestervikarier ersätta de som är lediga. Korttidsstödet omfattar inte semestervikarier.

Få koll på vad som gäller för korttidsarbete och semester. Prova Library gratis!

Library

Kan allt inom HR med Library

Du som har Library / Operativ HR kan läsa mer om semester och annat relaterat till corona när du loggar in. Har du inte Operativ HR? Prova gratis i 7 dagar!Senaste informationen om korttidsarbete och korttidsstöd hittar du hos Tillväxtverket.