Vad är kompetensbaserad rekrytering?

Att arbeta med kompetensbaserad rekrytering innebär att risken för diskriminering minskar, mångfalden ökar, kandidatupplevelsen upplevs som god och sist men inte minst – en mer träffsäker rekrytering.

I vår produkt Library / Strategisk HR finns en guide för hur du på bästa sätt genomför en kompetensbaserad rekrytering. Den går igenom processen steg för steg, från definition av kompetensprofil till hur du håller i en strukturerad kandidatintervju. I processen får du bland annat en mall för hur du kan ta fram en kompetensprofil samt en mall för kandidatutvärdering. Det finns även ett stort frågebatteri med exempel på kompetensbaserade frågor. Använda dessa rakt av eller hämta inspiration ifrån dem.

kompetensbaserad rekrytering

Vad är kompetensbaserad rekrytering? Få koll på hur du gör i Library

Genomför en kompetensbaserad rekrytering i 4 steg

Processen för kompetensbaserad rekrytering är uppdelad i 4 steg. När du genomför de olika stegen kan du markera dem som slutförda och på så sätt visualisera dina framsteg. Under varje steg får du tips och idéer för de olika underaktiviteter som bör genomföras.

kompetensbaserad rekrytering process

Vad är viktigt att tänka på?

Begreppet kompetens innehåller flera olika delar som alla påverkar hur väl någon utför sitt arbete. Det handlar till exempel om vilka vi är, vad vi har gjort, vad vi kan och hur väl vi lyckas omsätta detta i framgångsrika beteenden i den kontext vi befinner oss i.  Därför är det bra att i kompetensprofilen ange beskrivningar av framgångsrika beteenden för rollen.

Få koll hela processen för en kompetensbaserad rekrytering med Library.

Prova Library Gratis

Library

Oavsett vilken kompetens som söks är det även viktigt att skapa sig en bild av hur kandidaten agerar i olika situationer. Kommer personen till exempel att bete sig på ett sätt som önskas? Och har personen förmågan att omsätta sin kunskap och erfarenhet i handlingar som bidrar och ger mervärde? Hur en person har gjort tidigare kan berätta mycket om hur personen även kan komma att agera framöver.

Få hjälp steg för steg – Prova Library gratis

I vår produkt Library / Strategisk HR  får du fler tips och råd kring hur du på bästa sätt kan genomföra en kompetensbaserad rekrytering. Här kan du även läsa våra bästa nycklar till hur du kan jobba för att stärka kandidatupplevelsen. Skapa ett testkonto och prova helt gratis i 7 dagar!